Upstaan met Bas van Veggel | COD

Koffie, thee of……..?
Ik ontbijt slecht maar als ik er iets bij drink is het jus d’orange.

Wie ben je en wat is je bedrijf?
Ik ben Bas van Veggel. Ik kom uit een vastgoednest en vastbesloten om het zelf te maken binnen mijn verantwoordelijkheden in het familiebedrijf en dan met name met COD. COD is een boutique developer ingericht op “de nieuwe tijd.” We hebben een klein team met veel specifieke kennis. Per project schalen we op met de noodzakelijke expertise. In een tijd waarin alles langzamer gaat is overhead je grootste vijand en dus voorkomen wij dat. Daarnaast is bijna alles wat we doen herontwikkeling, iedereen praat erover maar wij doen het. Zelfs ons nieuwbouwhotel bij de Rai vind ik hierin passen. Het gebouw en de functie passen daar, het is een verfraaiing voor een langdurig braakliggend stuk grond en mocht het noodzakelijk zijn dan is het zo gebouwd dat het goed getransformeerd kan worden naar andere functies.

Wat is je ideale werkomgeving?
Het moet vooral licht en luchtig zijn, eigenlijk vind ik ons eigen kantoor erg prettig. Het enige wat je daar af en toe mist zijn werkplekken waar je in afzondering rustig kan werken. Uiteindelijk doe ik aan de keukentafel thuis vaak het meeste.

Heeft je bedrijf te maken met leegstand?
Ja, binnen de portefeuille die we hebben overgenomen bij de start van COD. Dit betreft herontwikkelingslocaties waar we creatieve oplossingen voor bedenken en uitvoeren. We gaan er dan ook vanuit dat onze leegstand niet structureel zal zijn.

Wat doen jullie zelf aan leegstandbestrijding?
Wij zetten vooral in op functiewijzigingen het geven van een nieuwe levenscyclus aan gebouwen. Zo maken we in Den Haag van een kantoor een Alzheimerkliniek en bouwen we in Rotterdam en Amsterdam kantoren om tot hotel.

Wat vind je een voorbeeld van een succesvolle upgrade?
Atlas Arena is voor mij het beste voorbeeld omdat het niet binnenstedelijk is, dat maakt het extra knap. Het is een plek geworden waar je graag wilt zijn, normaliter vind je die eerder in de stad.
Daarnaast vind ik Amsterdam een goed voorbeeld. Als je bedenkt hoe oud de stad is en voor welke functies gebouwen ooit zijn gebouwd en hoeveel daar nu nog, in andere functies weliswaar, wordt gebruikt dan is dat echt goed gemaakt en uiteindelijk goed geupgrade.

Wat is jouw idee voor “De Bovenlanden” te Amstelveen (voormalig KPMG)?
Er valt van alles te bedenken maar wat mij betreft doet dat er niet echt toe, het gaat er meer om wat we ervan leren. De overheid maar met name ook marktpartijen zouden hier een les van moeten leren en er iets mee moeten doen zonder door te slaan en te overreguleren.

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jullie organisatie?
Voor een jong maar eigenlijk voor ieder bedrijf, is het een belangrijk thema en duurzame oplossingen zijn inmiddels de standaard. Wel vind ik het heel belangrijk dat we het niet doen op de hypocriete manier als marketing-tool. Uiteindelijk doen wij aan herontwikkeling van bestaande gebouwen. Binnen onze sector is dat het meest duurzame wat we kunnen doen.

Wie is je favoriete ontwerper?
We werken momenteel met erg goede architecten zoals Diederik Dam en Joris Deur en daar zijn we heel tevreden mee. Daarnaast geniet ik het meest van de confrontatie tussen oud en nieuw en dus vind ik het nieuwe Stedelijk Museum wel goed gelukt, zo ook het Concertgebouw en bijvoorbeeld of de Hearst Tower van Norman Foster in New York.

Welke vraag zou jij aan de volgende vastgoed professional stellen?
Graag zou ik van hem of haar weten wat de positieve aspecten zijn die voort zijn gekomen uit “de magere jaren” sinds 2008.

Jij kreeg van Marcus Fernhout de vraag of je denkt dat je kan winnen met de SkepPitch en waarom?
Wij gaan zeker winnen en dat komt omdat we de ideale combinatie hebben gevonden. We hebben de bereidheid om te investeren, de beste pitcher, goede samenwerking binnen het team en het meest onderscheidende gebouw.